BESPLATNA DOSTAVA ZA RIJEKU

BESPLATNA DOSTAVA iznad 50€

Thorpedo

American Pale Ale

American Pale Ale (APA) je stil piva koji je postao sinonim za američku craft revoluciju. APA je ale boje jantara s  umjerenim okusom hmelja koji je dobro uravnotežen slatkoćom slada. APA je osvježavajuće pivo koje se lako pije, što je čini prvim izborom strastvenih ljubitelja piva, al i novim pridošlicama u craft svijet.

Ovaj stil definiran je karakterom i notama hmelja, koje su obično srednje do umjereno snažne jakosti. Slad koji se koristi u APA-i obično je lagano pržen, pružajući suptilnu slatkoću koja uravnotežuje gorčinu hmelja. Opći profil okusa APA je izuzetno čist, svjež i osvježavajući, s umjerenom gorčinom koja je dobro uravnotežena slatkoćom slada. Kao što ime govori, ovaj stil sadrži tipične američke sorte hmelja kao što su Cascade, Centennial ili Amarillo – ključni nosioci zanimljive arome.

Sve u svemu, American Pale Ale je pivo koje je i dostupno i zanimljivo. Ovaj stil je sjajna ulazna točka za sve koji žele istražiti svijet craft piva, ali je to i pivo koje iskusni pivopije mogu cijeniti zbog njegove dubine i složenosti. Sa svojim voćnim i osvježavajućim okusom, American Pale Ale savršeno je pivo za svaku priliku, bilo da uživaš u ljetnom roštilju ili se opuštaš nakon dugog i napornog dana!

Voda, hmelj, slad, kvasac, odvažnost
HMELJAVOST
GORČINA
SLADNOST

boja

hmelj

Columbus, Cascade, Mosaic

ječmeni slad

Pale Malt, Amber Malt

vrsta

American Pale Ale

Dostupno u:
– Bočice 330ml
– Bačve 25l

Priče o Torpedu

Riječanin Ivan Lupis izumio je Salvacoste, preteču modernog torpeda. To je bio čamac napunjen eksplozivom koji je eksplodirao pri doticaju s neprijateljskim brodovima s ciljem obrane obale bez potrebe za mornaricom. Lupisu je dodijeljeno počasno ime Baron von Rammer (“potapatelj”) od strane Kaisera Franza Josefa. Naziv Salvacoste znači “spasitelj obale”.

Robert Whitehead, inženjer engleskog porijekla, slavi kao izumitelj prvog modernog torpeda. 1866. godine, Whitehead proširuje inicijalnu ideju Ivana Lupisa, te kreira prvi podvodni “samovodeći” projektil u riječkoj tvornici. Naziv torpedo, vjerovali ili ne, dolazi od reda električnih raža zvan Torpediniformes.

Robert Whitehead, izumitelj modernog torpeda, koristio je “tajne” elemente poput žiroskopa i hidrostata za regulaciju dubine i usmjeravanje projektila. Zaposlenici tvornice su se morali zakleti na tajnost o mehanizmu, a Whitehead je dao izgraditi tajni podzemni tunel do rezidencije svoga zeta kako bi poslovni dogovori ostali tajni.

Robert Whitehead, vlasnik Torpeda i izumitelj projektila istog imena, organizirao je prvu službenu nogometnu utakmicu u Hrvatskoj. 1873. g. zaposlenici mađarskih državnih željeznica igrali su protiv riječkog tehničkog saveza povodom puštanja u promet željezničke pruge Rijeka – Karlovac. Konačni rezultat nije poznat, ali igralo se bez prečke, samo sa stativama.

Na vrhuncu tvornice, u Rijeci se godišnje proizvodilo više od 1000 projektila, a Robert Whitehead brzo je postao vrlo cijenjen pripadnik visokog društva na međunarodnoj razini. Svoju je unuku Margaretu uspješno oženio za Herberta von Bismarka – sina “željeznog kancelara” i jednog od najutjecajnijih osoba tadašnjeg vremena – Otto von Bismarcka.

Drugu polovicu 20. stoljeća obilježila je proizvodnja motora, traktora te vojnih vozila. Krajem stoljeća, tvornica ulazi u financijske probleme, a na koncu i u stečaj. Danas je prostor tvornice pretvoren u muzej, a cijela infrastruktura, nažalost, je samo ljuska bivše slave – skromno sjećanje na značajnu industrijsku baštinu grada Rijeke.

Scroll to Top