BESPLATNA DOSTAVA ZA RIJEKU

BESPLATNA DOSTAVA iznad 50€

Gradina

Kolsch

Kölsch Style Ale je lagano, pitko i osvježavajuće pivo koje potječe iz Kölna u Njemačkoj. Kao jednostavno pivo s delikatnim okusima hmelja i slada, ostavlja dovoljno prostora za svjež, suh, super-osvježavajući završetak. Ni milijun milja udaljen od pilsnera, Kölsch je malo glatkiji, suptilniji i, moglo bi se reći, čak i ugodniji za dulje (čitaj: session) pijuckanje!

Profil okusa Kölsch Style Alea karakterizira njegova lagana i osvježavajuća priroda, sa suptilnim karakterom hmelja i čistim, oštrim završetkom. Slad koji se koristi u Kölschu obično je lagan i nježan, a pruža suptilnu slatkoću koja uravnotežuje gorčinu hmelja. Ukupni profil okusa je uravnotežen, čist i osvježavajući, što ga čini pivom koje se lako pije i savršeno je za vruće ljetne dane ili ležerne večernje izlaske s prijateljima.

 

Voda, hmelj, slad, kvasac, veličanstvenost
HMELJAVOST
GORČINA
SLADNOST

boja

hmelj

Hallertau Mittelfruh

ječmeni slad

Pale Malt, Vienna, Munich

vrsta

Kolsch

Dostupno u:
– Bočice 330ml
– Bačve 25l

Priče o Gradini

Trsatska gradina, važan strateški brijeg iznad Riječkog zaljeva, bila je predmet borbe i vladavine mnogih, ali nitko ju nije obilježio poput Frankopana. Nadmašili su sve prijašnje vlasnike – Liburne i Rimljane, Mlečane, Habsburgovce i Osmanlije – te stvorili povijesnu, ali i inspirativnu ostavštinu za buduće generacije.

Početkom 19. stoljeća, Laval Nugent, feldmaršal irskog porijekla istaknut u Napoleonskim ratovima, kupuje gradinu te vrši restauraciju cijelog kompleksa. Nugent gradi mauzolej, ali i sastavlja svoju zbirku umjetnina koja je sadržavala djela Da Vincija, Tiziana, Tintoretta i mnogih drugih. Rijeka je, uz Split, prvi grad u Hrvatskoj koja je imala umjetnički muzej.

Ulaz u mauzolej na Gradini čuvaju dva baziliska – mitska bića poput zmajeva, s glavom pijetla, tijelom zmaja, i repom zmije. Legenda kaže da bazilisk ubija dahom te posjeduje najgori otrov među zmijama, a navodno ga je moguće ubiti jedino s ogledalom. Bazilisk je motiv iz obiteljskog grba obitelji Nugent.

Bazilisci nisu jedine zvijeri koje se nalaze na gradini. Mletački lav sv. Marka prije je čuvao Nugentov mauzolej “Mir junaka”, a sada se nalazi ispred ulaza u gradinu gdje budno pazi na sve posjetitelje. Iako je nakon 2. svjetskog rata stavljen izvan gradine, nikle su inicijative za vraćanje kralja životinja na prvobitno mjesto ispred ulaza u mauzolej.

Kripta ispod Nugentova mauzoleja, prema legendi, vodi do Rječine. Nije poznato koliko je duboka ili je li prolaz doista vodio do mora. Funkcija jame je također nejasna, a neke tvrdnje govore o tamnici, a druge o prolazu za siguran uzmak u slučaju napada na gradinu.

Na zidu gradine nalazi se originalni grb obitelji Nugent. U sklopu grba, nalazi se i grb supruge Lavala Nugenta, Marie Sforze. Inače iz Milana, Sforze su preuzeli grb plemićke milanske obitelji Visconti – malu vijugavu zmijicu. Isti simbol služio je kao inspiracija za dizajn logotipa poznatog proizvođača auta iz Milana zvanog Alfa Romeo.

Scroll to Top